HTML

Tata, Tanszéki terv 3, 2010

A Tigrisugrás csoport honlapkísérlete.

Friss topikok

  • mB: a tanszéki honlapon fent a teljes anyag: www.kozep.bme.hu/?l=cikkek&id=400 (2011.09.17. 11:45) közös beépítési terv
  • mB: :-) Viszont neki is akkor lehetett leadása (publikációs határideje) mint nektek: dec 17! :-D Majd... (2011.02.06. 21:54) Gergely utókép
  • tomatae: És Boldog Új Évet is!!! (2010.12.31. 15:55) Vidám karácsonyt für alles
  • bG: Doktor Úr! Mi köszönjük, hogy a félév során végig figyelemmel kísérte állapotunkat illetve a benn... (2010.12.18. 19:10) Sportközpont
  • mB: Lájk - 3D rulez. Madonnát is tessék szeretni. (2010.12.18. 18:44) Ifjúsági Ház

A parkolók felett

2010.09.27. 19:26 mB

Két példa, nem is feltétlenül követendő, mert nagyobb léptékűek, nagyvárosiasabbak mint mi, tehát ha a telepítésünkbe talán nem is, a beszélgetéseinkbe azért kapcsolódó épületek.

A téma: parkolás a ház alatt, a másodiknál általánosabb telepítési kérdéseket is érintve.


Nemausus, a francia Nimes városából Jean Nouveltől (a nyitó kis képen is) - a ház minden teketória nélkül lábakra áll, alatta minden Renault és Citroen elfér.

Ez az al-világ ugyanazt az iparias alaphangot üti meg mint az épület egésze, félő viszont, hogy ez a mélygarázs nem egy igazán barátságos környezet, az épület egyik legforgalmasabb részét, az udvar lehetőségét rántja le egy parkoló szintjére.

- részletesen itt olvas erről a fiatal (magyarul).

 


Baumaxx, Maribor - Njiric+ Architekti (Szlovénia):

Egyik kedvenc épületem a régióban - hinnétek-e egy Baumaxról? A nagyon egyszerű, tiszta formálású tömeg telepítésének miértjeiről jól beszélnek a kis skiccek - a fenti képen is látszik, hogy az épület egésze el van emelve, így alatta egy fedett, de nyitott parkoló alakul ki, tulajdonképpen mégis az utcaszint alatt (persze megint nagyobb a lépték mint a  miénk).

Ami még (és pláne) izgalmas, az a telepítés és a választott finom építészeti gesztusok:

Helyfoglalás, a tömb kérdése:

Hangsúlyok, artikuláció:

Az épület amúgy itt van (zöldtető):


Nagyobb térképre váltás

A műfaj, a hely, az autópálya közelsége miatt korlátozottak az alkalmazható gesztusok és azok részletezettsége, de a tervezők pont ebből kovácsolnak erényt: az amúgy nagy és szürke, monoton homlokzati felületet egy feszes mintával dekorálják:

...ez a minta azonban (a síkból merőlegesen kiálló pöckök) más és más olvasatú az egyik és a másik irányból (azaz: piros és fehér - na, autóút-párhuzam?):

    

RÁADÁSUL ez az alig-eszköz építészettörténeti utalásokra is alkalmas (kép a saját honlapjukról): az előkép Joze Plecnik, a nagy szlovén építész Prágai temploma:

Ha tehát nem is a mi léptékünk és funkciónk, de a feladat pontos megértése és a léptéknek megfelelő, arányos és érzékeny válasz szempontjából mindenképpen példa lehet nekünk.

Szerintetek?

- a tervezők honlapja: njiric+ (érdemes csekkolni, Croquis is jelent meg róluk - na meg van egy remek McDonaldsük (!!!) is...)

6 komment

Címkék: parkoló előképek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bG 2010.09.28. 02:07:54

néhány gondolat a példákhoz:

- a Nouvel féle ház elég erős párhuzam, de jól mutatja, hogy nagy odafigyeléssel és mértéktartóan kell bánni az építészeti víziókkal, esetünkben az épület alatti terekkel (nekem azon kívül is rendkívül ellenszenves sok dolga, még ha az alaprajzok érdekesek is)
- a njiric+ épület több szempontból is érdekes és hasznos példa, amik közül kettőt emelnék ki:
_egyrészt a sarkok kezelése - egyik esetben sincs pont a sarokra tolva a hangsúlyos elem, mégis sikerült jól megfogni ezeket a helyzeteket!
_másrészt a tetőfelülnézetről jutott eszembe, hogy a Május 1 út menti panelekből valószínűleg rálátni majd a mi beépítésünkre, így talán érdemes lenne majd erre is figyelni (5. homlokzat)
Kicsit szörföztem az iroda honlapján, érdemes megnézni a dokumentációikat, a diagramjaikat is. Ilyen szempontból ajánlom még nézelődésre a BIG big.dk/ és Cebra www.cebra.info/ irodákat is!

Köszi a példákat, szerintem hasznosak! Srácok?

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2010.09.28. 08:17:34

na egy titok: itt letölthető a róluk szóló Croquis, illetve ugyanott egy csomó más szám és könyv is - senki meg ne próbálja, mert odacsapok!
arquidocs.blogspot.com/2008/07/el-croquis-114-njiric-njiric.html
Hanem vegye meg.

De ha már szlovénok - talán ismeritek a Bevk Perovic építészirodát, nekeik is remekbeszabott kis piktogramjaik, rajzocskáik vannak!
www.bevkperovic.com/?id

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2010.09.28. 14:47:33

Én amúgy bírom a Nouvelt, persze vannak kritikával illethető munkái és vonatkozásai, de nagy élményeim is fűződnek hozzá - téralakításban, nagyvonalúságban.

De az egyik kedvencem tőle a kávéscsészéje: www.freeweb.hu/kozep2/?p=87
Na meg a legó-ház, ugye. :-)

bG 2010.09.28. 18:59:56

Hát nekem mindig is vegyes volt a kép vele kapcsolatban.
A madridi Reina Sofia Museum... Elég sok időt töltöttünk ott, próbáltam befogadni, megérteni, megszeretni, de kétségek közt mentünk tovább. Ám amikor kicsit eltávolodva visszanéztem... Igen dühös lettem, hogy arra az épületre olyan sok időt szántam... :)
A fenti épülete meg... fotók alapján nehéz véleményt formálni, de elhibázottnak tartom (többek között) az ipari jelleg felesleges erőltetését (lakóépület!!!). Még a folyosón rohangáló gyerekek sem tudnak elég életet vinni a képbe...
De a csésze tényleg gyönyörű, csakúgy mint a svájci vízen úszó pavilonja.

Szóval vegyes a kép...:)

Z' 2010.09.30. 01:45:59

nem akarok magas röptű beszélgetésetekbe belerondítani, de azért megjegyezném, hogy a Nemausus újító lényege éppen az ipari elemek lakóépületben való alkalmazása volt, amivel azt demonstrálta, hogy egy épület nemcsak úgy lehet gazdaságos/szociális, hogy gyufás-skatulyákat terveznek... ettől függetlenül én sem bírom annyira a fazont:).

bG 2010.09.30. 23:56:19

na pont ez az! Mondom, nem illik látatlanban ítélkezni, de a fotókról nekem egy nem túl kellemes lakókörnyezet képe jön át - lehet demonstrálni építészetileg sok mindent, csak ne feledjük el az alapvető elvárásokat/célokat az építészeti víziók, koncepciók és vágyak tengerében!:)
De ezt csak a képek alapján mondom (a madridi épületét láttam - az szerintem nagyon gyenge). Viszont egyéb munkái meg nagyon szépek!
süti beállítások módosítása